NAŠE ZVIERATKÁ

Jeleň sika Japónsky
(Cervus nippon)

Jeleň sika Japónsky
(Cervus nippon)

Rad: párnokopytníky
Hmotnosť: 40 – 50 kg
Dĺžka tela: 120 – 140 cm
Výška v kohútiku: 80 – 85 cm
Dĺžka gravidity: 30 – 32 týždňov
Počet mláďat: 1
Potrava: obhrýza zelené rastliny, listy, mladé výhonky a kôru stromov

Jeleň sika pochádza z juhovýchodnej Ázie a Japonska. Pôvodne sa v novom prostredí choval len vo zverniciach, ale v súčasnosti sa v Európe vyskytuje aj vo voľnej prírode. Sika je nenáročný jeleň, ktorému najlepšie vyhovujú zmiešané lesy nižších a stredných polôh. Parohy sú slabšie stavané a málo rozvetvené. Sfarbenie srsti je v lete gaštanovohnedé s bielymi škvrnami, v zime až hnedočiernej farby. Ruja sa u neho začína v druhej polovici októbra, samce počas nej pískajú. K ostatnej raticovej zveri je jeleň sika agresívny a vyháňa ju zo svojich stanovíšť.