zveropark Vstup Los mokraďový Páv korunkatý Hus landeskáBažant zlatýEmu hnedýHodvábničkaHolandská minikozaJeleň sikaKoza kamerunskáKozorožec kaukazskýLos mokraďovýMara stepnáMedvedík čistotnýMorka diváNosáľ červenýPáv korunkatýQuessantská miniovcaSkunk pruhovanýKrálik domáciKura domácaPerlička domácaSviňa domácaTur domáciBažant poľovnýDaniel škvrnitýDiviak lesnýJarabica poľnáKuna skalnáLíška hrdzaváMuflón lesnýSrnec lesnýVeverica stromováDiviak lesnýPstruh dúhovýRak riečnyAmfiteáterAutomat s pamätnými mincamiBufetDetské ihriskoGrilovanie rýbGRILPSTRUHHladkací kútikHod loptičkou na cieľOhniskoPikniková lúkaRozhľadňaRybolovStreľba z prakuTáboriskoTrampolínaVodopádSedem zhavranelých bratovGúľalo sa jabĺčkoFerdo mravecGumkáčiKrtkoMáša a medveďO Jankovi a MarienkePinocchioMaťo a KlinčekIšlo vajce na vandrovkuVodníkO zakliatom princoviBažant striebornýPlamienka driemaváMačka diváKrálik divýBažant diamantovýBažant kráľovskýSomár domáciZajac poľnýLama alpakaDikobraz bielochvostýSvišť bobakKengura bennettovaHolub pávikVčielka MajaMotýlia lúkaFretka
 

Králik divý

(Oryctolagus cuniculus)

Rad: dvojitozubce
Hmotnosť: 1,5 - 2 kg
Dĺžka tela: 30 – 45 cm
Dĺžka gravidity: 30 dní
Počet mláďat: 4-8
Dĺžka života: 8-10 rokov (v zajatí)
Potrava: bylinožravec – tráva, výhonky stromov a rastlín, kôra stromov a kríkov

Králik pochádza zo severozápadnej Afriky. V stredoveku bol dovezený do Španielska, odkiaľ putoval do všetkých častí sveta.

Prirodzeným prostredím pre králika divého sú ľahké priepustné pôdy, suché okraje lesov v blízkosti polí, vinice, brehy vodných tokov atď.

Králiky žijú v 20 až 25 – členných kolóniách, ktoré pozostávajú z vedúceho samca, niekoľkých samíc a ich mláďat.

Mláďatká králika sa rodia po 30 dňovej gravidite holé a slepé, približne po 10 dňoch začínajú vidieť a ako 2-týždňové sú už úplne osrstené. Samička mláďatká kojí dvakrát denne, vždy keď opúšťa brloh, vchod zahrabe.

Na rozdiel od zajaca poľného králiky budujú brlohy a vytvárajú podzemné chodbové systémy až do hĺbky 2,5 m. Od zajaca poľného sa líši výraznými znakmi: má hmotnosť len do 2 kg, žltkasto-hnedosivú srsť, biele bruško, krk, vnútornú stranu nôh, boky a spodok chvosta. V porovnaní so zajacom má králik kratšie uši.


Vitajte v Zveroparku,

na rozprávkovom mieste.
Plnom krásnej prírody, pôvabu zvierat, pokoja a kľudu.

Objavte jedinečné miesto ...